TÜRKIZKÉK AKVÁRIUM APARTMAN

Fethiye, FOÇA PARK

 

Kirándulások a környéken

 

Lykia régió, a Türkiz part, a török tengerpart egyik leglenyűgözőbb tája. Fenyőerdőkkel borított hegyeket, gyönyörű tengerpartot, és kedves strandokat találunk itt. Az éghajlat fantasztikus, a tavasz és az ősz 24°C, a nyár 30-34°C körüli átlaghőmérsékletű, de télen is 15°C körül van a nappali hőmérséklet. Gyakorlatilag áprilistól novemberig élvezhetjük a napsütést. A kirándulásokra az április - június és a szeptember - október a legalkalmasabb, ilyenkor enyhe szél fúj, és nem tűz perzselően a nap. Számos természeti és ősi kulturális nevezetességet kereshetünk fel a város környékén.

 

ÖLÜ DENIZ
Más néven a Kék Lagúna. Törökország egyik leggyönyörűbb strandja található itt, illetve az ahhoz kapcsolódó tengerparti üdülőterület tengerparti éttermekkel és bárokkal. Rengeteg vízi sport lehetőség található ezen a strandon. A gyerekek imádni fogják a lagúna sekély vizét és halrajok kergetését. Ölü Deniz mindössze 30 percnyi buszútra van Fethiyetől.

 

 

KAYAKÖY FALU
Ez egy 14. századi település, amelyet egészen 1923-ig görögök laktak. Miután a török kormány 1923-ban aláírt egy lakosságcsere megállapodást Görögországgal, a görög lakosokat kitelepítették, és a falu elnéptelenedett. Fethiyetől nem messze található, és mindenképpen megér egy kirándulást.

 

 

LÜKIAI SZIKLASÍROK
Ezeket a sziklasírokat a természetes sziklákba vájták az i.e.4. évszázadban a lükiai időszakban. A leghíresebb közülük, amely legépebben maradt fenn, Amyntas sírja, amely a kép jobb felső szélén látható. Ez nevét az oldalán olvasható görög nyelvű feliratról kapta, mely így szól: "Amyntou tou Ermagiou", azaz "Amyntas, Hermagios fia".
 

 

SAKLIKENT SZOROS
Itt egy jéghideg vizű folyó fut le 18 km hosszan egy 300 méter mély szorosban. Ez egy csodálatos menedék egy forró nyári napon. A szurdok bejárása után piknikezhetünk, vagy élvezhetjük az ebédet a folyóra épült hangulatos vendéglők egyikében. Frissítő élményben lehet részünk, ha úszógumi jellegű gumifánkokban lecsúszunk a folyó hűvös habjain.

 

 

DALYAN ISZAPFÜRDŐ
Dalyanban gyógyhatású termálforrások törnek elő, melynek vize és iszapja számos ásványi anyagot tartalmaz. Úgy tartják, hogy a víz gyógyító hatású a reumás megbetegedésekre, bőr, máj, lép és bélproblémákra és ugyancsak jótékony hatással van az emésztési és idegrendszeri problémákra. A Sultaniye Thermal Fürdő Törökország szerte népszerű; vízének hőmérséklete 40°C. Az ugyancsak 40°C hőmérsékletű iszap szintén gyógyhatású, orvosolja a reumás megbetegedéseket, valamint tisztítja és szépíti a bőrt. Miután bekentük magunkat az iszappal, várjunk néhány percet, amíg az megszárad, majd hagyjuk hatni az anyagot. Később az iszapot bőrradírként ledörzsöljük, majd lemossuk, a kezelést a kénes vizű medencében való merüléssel fejezzük be. Kihagyhatatlan élmény egy egynapos kirándulás keretében!

 

GÖCEK
Ez a bájos kis falu Fethiye-től 30 km-re található. Göcek egy festői halászfalu, amely a yacht és vitorlásturizmus fontos központja lett az utóbbi időkben. Jól lehet itt pihenni, illetve élvezni az ebédet, vacsorát a partmenti vendéglők és bárok valamelyikében. Fethiyéből dolmussal lehet ide eljutni, vagy Fethiye kikötőjéből a kishajók valamelyikével.

 

 

 

12 SZIGET HAJÓTÚRA
Ezek a híres hajótúrák Fethiye kikötőjéből indulnak minden nap és körbevezetnek a fethiyei öbölben. Több helyen is kikötnek, lehetőséget adva a Fetiye körüli szigetek és az azokon található romok felfedezésére. Fürdés, napozás és sznorkelezési lehetőség teszi teljessé a programot. Ez egy nagyszerű egy napos program, melyet a legtöbb a legtöbb helyi utazási irodán keresztül foglalható. Másik lehetőségként kisétálhatunk a kikötőbe ahol közvetlenül az induló hajóknál is foglalhatunk. Rengeteg hajó közül választhatunk igényeink, illetve a csoport mérete szerint. A legtöbb túra reggel 10 órakor indul és este 6 órára érkezik vissza. Az árban benne foglaltatik az ebéd is.

 

SIKLÓERNYŐZÉS
Feltúrázhatunk a Babadag hegyre, ahonnan, tandem ugrás keretében, siklóernyővel ereszkedhetünk le a gyönyörű Ölüdenizre. 50 perc mámoros élményben lehet részünk. A siklóernyőzés számos helyi utazási ügynökségen keresztül foglalható.

 

TÖRÖKFÜRDŐ
Meglátogathatunk egy hamamot és élvezhetjük a gőzt, amelyet márványlapon végzett szappanos masszás, ledörzsölés és bő vizes lemosás követ. A bőrünk újjá fog születni!

 

 

 

BÚVÁRKODÁS
Számos cég szervez búvártúrákat. Legtöbbjük Fethiye kikötőjében található. Jó program ez az egész család számára. Még ha valaki nem is akar merülni, sznorkel felszerelést és uszonyokat az egész család számára biztosítanak.

 

 

 

KENUTÚRA
Eltölthetünk egy napot a Xantos folyón kenuzással. Az út a Patara Nemzeti Parkon vezet keresztül, egy olyan területen, amely rendkívüli természeti szépségekkel rendelkezik. A Xantos folyó Saklikent szurdok körüli hegyek forrásaiból ered, és Pataránál ömlik a tengerbe. Tapasztalt, szakképzett vezetők gondoskodnak arról, hogy ez a nap a lehető legjobban sikerüljön. Fethiyében lehet ezekre a kenutúrákra helyet foglalni.

 

 

A LÜKIAI ÚT
A sok energiával rendelkezők részére. A lükiai út Törökország első számú hosszú-távú túraútvonala. A hossza 500 km, Fethiyétől indul és Antalyába érkezik. A Sunday Times a világ 10 legjobb túraútvonala közé sorolta. A túra hűvös fenyő és cédruserdőkön, valamint hagyományos kis hegyi falvakon vezet keresztül, ahol az élet nagyobbrészt változatlan maradt az évszázadok folyamán. Transzferek és csomagolt ebéd, rendelkezésre állnak.

 

 

LOVAGLÁS
A lovaglás fantasztikus módja a környező táj szépségeinek, a történelmének és természeti látnivalóinak felfedezéséhez. A lovas túrák is a helyi utazási ügynökségeken keresztül foglalhatóak.

 

 

 

JEEPTÚRA
A Jeeptúra kiváló módja a könyék történelmi nevezetességeinek felkereséséhez, valamint a csodálatos szépségű Taurus hegység felfedezéséhez. A túra útvonala Saklikent, a fenyő és cédruserdőkben rejtőzködő szurdok, felé vezet. Ebéd után az út a Xantos folyót követi egészen addig, amíg el nem érjük Lükia fővárosának, Patarának, a romjait. A történelmi emlékek megtekintése után Törökország leghosszabb homokos partszakaszán Patara Beachen pihenhetjük ki magunkat, sütkérezhetünk a nap sugaraiban, illetve mártózhatunk meg a tenger hűs vízében.

 

 

VADVIZI EVEZÉS
A kalandvágyóbbaknak a Dalaman folyó adhat felejthetetlen élményeket, természeti szépségeivel, és fehér habjával, egy napos program keretében. A túrák többnyire a „Fehér Híd”-nál indulnak a folyó mellett.

 

 

DALYAN
Dalyan körülbelül egy órányi autóútra van Fethiyetől. Dalyanban az első megálló az iszapfürdő, melyet korábban már említettünk. Utána visszamehetünk a városközpontba, ahol egy kellemes ebédet költhetünk el. Ebéd után egy kishajóval leereszkedhetünk az Istuzu Beach-re, vagy más néven, teknős partra. Ez a strand azon kevesek egyike a világon, ahol a tengeri teknősök költenek. A cariai sziklasírok, amelyek a város bejáratánál köszöntik a látogatókat, szintén fantasztikusak.

 

 

SíELÉS
Ez még egy kis ideig várat magára. Az Eren hegyen, mely Fethiyetől mintegy egy órai autóútra található, egy új síközpont építését kezdték meg, de a befejezése még várat magára. Ha elkészül, Fethiye a téli turizmus számára is megnyitja kapuit.

 

vissza a főlapra